Okulumuzun Tarihçesi

 Okulumuzun Tarihçesi


      1897 yılında yapımı tamamlanan Okulumuzun ismi 1901 yılında Çengelköy Havuzbaşı Mektebi İptidai Rüştisi olarak Saray tarafından verilmiştir.  Okulumuz sonraki yıllarda ise  28. Mektep adını almış ve günümüzde de 2013 yılından bugüne Çengelköy İlkokulu olarak hizmete devam etmektedir.

       1897 yılında; saray malı olan okulumuzun arsası üzerinde Çengelköy eşrafının  da yardımları ile okul inşa edilmiştir. Binanın yapımında; Çengelköylü Ahmet Sırrı Paşa, Arif Paşa, Hacı Cemal Bey, Saray Mektupçusu Mehmet Sadi Bey, Matbaacı Bekir Efendi, Hasip Paşa, Mehmet Ali Bey, Hasan Bey, Eski Ayan Reisi Çengelköylü Ahmet Bey' in katkıları olmuştur. Ayrıca bu şahıslar, okulun bina edilmesi ve sonrasında varlığını sürdürmesinde ellerinden geleni de esirgememişlerdir.  

       Okulumuza atanan ilk öğretmen Osman Nuri Efendi dir. Okulumuz yapıldıktan sonra Hacı Ömer Efendi Camii ile Kerime Hatun Camiilerinin uhdesinde olan Sıbyan Mektepleri kapatılarak öğrencileri okulumuza nakil edilmişlerdir.

      Çengelköy İlkokulu'nun açılmasının asıl amaçlarında biri Çengelköy'e resmi bir rüştiye kazandırmakmış. Ancak bu proje mümkün olmamış. 1910 yılına kadar bu ihtiyacı özel bir rüştiye karşılamış, daha sonra da Beylerbeyi'ndeki Resmi Erkek Rüştiyesi, Çengelköy İlkokulu binasına taşınmıştır. Bu taşınma neticesinde, Beylerbeyi Erkek Numune Mektebi adını alan Çengelköy İlkokulu 1923 yılında beş sınıflı karma bir okul halini almıştır.

      Okula ilerleyen zamanlarda birtakım ilaveler yapılmıştır. 1914'te yemekhane 1935 yılında iki derslik eklenmiştir. Okul, 1957, 1958, 1971, 1975 yıllarında irili ufaklı çeşitli onarımlar görmüştür. 1975 yılında kaloriferli ısıtma sistemine geçilmiş, ayrıca kalorifer dairesine bitişik bir lojman ilave edilmiştir.

       1979 yılında da Profilo Holding A.Ş.'nin katkılarıyla 70 m2´lik  bina inşa edilerek okulumuzda okul öncesi eğitime de başlanmıştır.

       1993-94 öğretim yılından itibarende sekiz yıllık eğitime geçilmiş ve Çengelköy İlköğretim Okulu olarak adı değişmiştir.2001 yıpında Üsküdar Belediyesi tarafından mutfak, Okul Aile Birliği Odası, Öğretmenler Odası kazandırılmıştır.2004-2005 eğitim-öğretim yılında müştemilat ve kalorifer dairesi yıkılarak 300m2 taban üzerine dört adet sınıf ve, bir çok amaçlı salon,kütüphane ve bugün kullanılan revir odası yapılmıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında Üsküdar Belediyesi tarafından yaptırılan Kapalı Spor Salonu öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. 

        2013 yılından itibaren Çengelköy İlkokulu olarak hizmet vermekte olan okulumuzda 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 16 şube ve 2 anasınıfı vardır. Çengelköy İlkokulu 28 anasınıfı öğrencisi ve 512 ilkokul öğrencisi ile eğitim öğretime devam etmektedir.

       Çengelköy İlkokulu, geçmişte çok değerli şahsiyetler yetiştirmiş, değerli eğitim kadrosuyla gelecekte de seçkin hizmetine devam edecektir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 17  kişi beğendi